KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, september 09, 2010

Till Byxelkrok

kom vi från Kent County i  England via Hollands kanaler, Kielkanalen och Kalmarsund. En fräsande sydväst svepte oss i lä bakom Byxelkroks pirar och det var gott att lägga till. Förutom mig själv bestod Flightpaths besättning av Bert, Staffan och Krister. Bert och Staffan hade köpt 45-fots Princessen i Ramsgate och jag var engagerad som skeppare för att föra henne till Mariehamn.


"På norra Öland skulle man bo 
om man vore tillräckligt klok
ty solen skiner jämt må man tro,
 i trakten av Byxelkrok.
Den strålar på alla stugorna där 
sitt varma sköna klimat,
den lyser på Henrys handelsaffär 
och Olanders pensionat.
Alla som bor där är bruna i hyn 
likt folk från Mallorcas strand
ty aldrig mulnar det till i skyn 
över detta förlovade land.
Annanstans regnar det mer än bort 
men inte i Byxelkrok.
Att ej vara bosatt på nämnda ort 
är som framgår på tok."


Där, i Byxelkrok hörde jag första gången talas om Trollskogen och vraket av åländska skonaren Swiks som ligger på klapperstensstranden.

Från Byxelkroks webbsida:
"På uddens östra klapperstensstrand, ligger vraket efter tremastade skonaren Swiks från Mariehamn. Den 21 december 1926 strandade fartyget under en orkanartad ölandsfåk. Hon hade endast ballast och kom från Tyskland på väg hem till Åland och det väntande julfirandet. Besättningen lyckades ta sig iland och irrade sedan planlöst omkring i Trollskogen i den obarmhärtiga snöstormen. Slutligen nådde de fram till en stuga, svårt medtagna och halvt ihjälfrusna. Vågorna kastade Swiks långt upp på stranden. En orkan 1954 bröt vraket på mitten och nu finns bara den förliga delen kvar. Ett monument över en kust lika vresig som de förvridna trolltallarna."

(Delar av texten är hämtad från boken Fantastiska Öland, Dagens Nyheters förlag,
1989, Åke Skiöld)

Nedanfinnandes bilder av Swiks har jag fått av vännen och forskaren Conny A.

Princess 45
Byxelkrok

Swiks

Swiks strandad

Swiks idag (Foto: Wikipedia)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tragiskt slut för en vacker skut, besättningen klarade sig som tur var, inte ofta sådant händer.

Mässkalle

Marianne sa...

Tänk, i Byxelkrok har till och med jag legat ankrad i hamnen. Min enda längre segeltur gick från Norrtälje till Höganäs längs kusten. Det tog sin rundliga tid och Byxelkrok var en av hamnarna. Men Swiks såg jag tyvärr inte till.

Ole sa...

Swiks ligger på Ölands nordöstra udde ungefär 7,6 km fågelvägen från Byxelkrok. Tack för att du forskade om maina och fira.

Torsten sa...

Fotot med undertexten 'Swiks strandad' visar barken DOVRE av Brantevik, regnr 4368, 434 brt, byggd 1885 i Tvedestrand, som den 3 april 1911 strandade norr om Borgholm på resa Simrishamn - Mönsterås i barlast.