KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, november 29, 2010

Otursförföljda ms Camilla,

med åländska anor, skriver historia.

800px-Camilla
Ms Camilla under Lundqvists färger och med Mariehamn som hemort. Här är 
hon herrelös under bogsering utanför Newfoundland.

Flera läsare, som på National Geographic sett ett teve-program om en dramatisk räddningsoperation utanför Newfoundland, har hört av sig och frågat om jag känner till mer om ms Camilla som den dramatiska teve-filmen handlar om. Camilla föddes ju som åländska.

Visst gör jag det!

Camilla byggdes på Krögerwerft GmbH i Rendsburg för Lundqvistrederierna i Mariehamn. Hon sattes i trafik den 25. juni 1982. I tjugo års tid traskade hon på mellan Finland, Sverige, Tyskland och England utan utan att göra väsen av sig. En god vän, Sune Axelsson, var skeppare på henne i flera år.

År 2002 blev det ont om frakter och Camilla lades upp i Mariehamn. I början av 2003 chartrades hon åter ut till Gorthon Line och drog ut i stora världen. Det var nu hon började sätta spår i nyhetsrapporteringen.

Den 23 januari 2003 befann Camilla sig utanför Newfoundland i hårt väder när hon fick maskinhaveri. Besättningen räddades under dramatiska omständigheter av en helikopter från Canadian Coast Guard. Det är den operationen som National Geographic har gjort en film om i serien Trapped. När vädret bedarrat lyckades kanadensiska bogserbåtar dra Camilla till Saint John på Newfoundland. Hon reparerades och Lundqvistarna i Mariehamn lyckades sälja henne till Quebec-baserade Group Desgagnés. Hon döptes om till Camilla Desgagnés.

Den 8. juni 2005, när Camilla Desgagnés befann sig utanför New York, utbröt brand i maskinrummet. Besättningen lyckades släcka elden men hon var manöveroduglig och bogserades till Port Elizabeth, New Jersey, där hon reparerades.

Hon forsatte sin karriär under Desgagnés bolagsflagga och i september 2008 blev hon historisk då hon blev det första kommersiella fartyg som passerade Nordvästpassagen.

Nordvästpassagen har blivit farbar för handelsfartyg när jordens 
klimat blir varmare.

Camilla Desgagnés är fortfarande i trafik och kommer säkert att göra fler resor genom Nordvästpassagen.

Camilla Desgagnés
Camilla Desgagnés
.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för den upplysningen... Jag trodde ju naturligtvis att fartyget sjunkit...

Mässkalle

Anonym sa...

it is Camilla? http://myship.com/imo/8100595

Kapten Haddock sa...

Yes, taht is Camilla. Camilla Desgagnes.

Anonym sa...

Camilla har Stork Werkspoor huvudmaskin.
Dom är lite som Pielstick, dom gillar skruvande och reservdelar.
Lundqvist var på den tiden kända för att "hålla reservdels kostnaderna nere"

Maskinisten.

Anonym sa...

http://www.turvallisuustutkinta.fi/Satellite?blobtable=MungoBlobs&blobcol=urldata&SSURIapptype=BlobServer&SSURIcontainer=Default&SSURIsession=false&blobkey=id&blobheadervalue1=inline%3B+filename%3Dbfo66ls3jzi.pdf&SSURIsscontext=Satellite+Server&blobwhere=1330439878205&blobheadername1=Content-Disposition&ssbinary=true&blobheader=application%2Fpdf