KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, november 08, 2010

Världens arsel

kallar jag Adenviken och delar av Indiska oceanen utanför Somalia. I det arslet finns en rutten böld som bara växer och växer. Bölden heter somaliska pirater.

I år har antalet fartygskapningar fördubblats. Trettioen kapningar genomfördes under första halvåret 2010. Det var lika många som under hela 2009. I skrivande stund håller de kat-tuggande piraterna från skitlandet Somalia  28 fartyg med nästan 500 oskyldiga sjömän som gisslan. De få fartyg EU, NATO och några andra nationer har skickat till området för att bekämpa banditerna är som en droppe piss i Röda havet. En expert menar att det skulle krävas 800 tungt beväpnade fartyg för att skrämma de somaliska asen att stanna i öknen där de hör hemma.

Det går alltså inte att stoppa piraterna med våld. Somalia måste bli ett land med fungerande regering, ett land där unga män erbjuds andra jobb än sjöröveri.

Denna blogg har följt kapningen av tankern Samho Dream. I Iördags frigavs hon mot en lösensumma på 9,5 miljoner USD som släpptes ner på hennes däck från en helikopter. I sju månader höll de satans banditerna Samho Dreams besättning som fångar.

Läs vad denna blogg skrev om Samho Dream för sju månader sedan.

En annan dramatisk historia är kapningen av ms Faina 2008. Den rafflande historien är bara en av många. Läs den så förstår ni hur det kan gå till.

Somali_Pirates

Så här såg några av dom ut, banditerna som kapade lastbåten ms Faina.

6 kommentarer:

Pettas sa...

Utan att vara alltför mycket insatt i eländet, så tänker jag osökt på att Somalias regering måste ligga bakom röveriet eftersom det kan fortsätta och bara bli större. Ofattbart djävulusiskt; grymmare än grymmast.

Fru Venus sa...

Det som händer utanför Somalia är hemskt, men annars ligger världens arsel i Åva.

BP sa...

Världens arsle är vidsträckt men nog ligger Somalia i själva epicentrum.. Fast det är inga så mycket bättre på andra sidan heller, Lagos är ingen höjdare.

Med några få undantag är det inte en jävel som bryr sig om besättningarna..

De stackare som efter Danica White-kapningen försökte få ut några kopek för sitt lidande blev utan helt. Antagligen fick de löneavdrag istället!!

Anonym sa...

Anser att Somalia ligger mitt i Dajmkrysset!!!!!

Mässkalle

Ole sa...

Jo, men BP, Danica White är en riktig kalle-anka-historia. Besättningen gjorde alla fel som tänkas kan och några till. Dom får nog till stor del skylla sig själva.
Läs rapporten:
http://maritimeaccident.wordpress.com/2007/12/12/the-danica-white-and-the-pirates-all-that-was-missing-was-a-welcome-mat/

BP sa...

Ja helt enig är jag inte. Bob verkar vara en av många skrivbordskeppare... Det största felet som jag ser det är att de inte fick SSAS:en aktiverad. Att hålla utkik är nog bra men hur fan gör man det med en besättning på 5-6man... Antagligen underbetalda och kanske inte de vassaste av sjöfolk.