KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, december 04, 2010

Vedlåda

Det kom ett mejl från Bea i Kolmården. Hon hade varit ute på nätet och googlat vedlådor, hittat många, men vill ha en sån som Haddocks. Hon undrar om han har ritning.

Vad gör Haddock?

Jo, han svarar den goda Bea att han alltid snickrar efter gehör. Finns inga ritningar men lovar skicka henne bilder och beskrivning. Och eftersom ju denne Haddock också försöker driva en blogg så vad passar väl bättre än att han lägger ut vedlådebeskrivningen i bloggen och skicka länken till Bea? Vi kör igång!

P1020133
Bea, först snickrar du ett skåp med öppen framsida. Sidor, topp och botten är 16 mm björkplywood av snygg kvalitet. Bakstycket än en bit 4 mm plywood som i det här fallet täcker bara halva baksidan. Skåpets storlek är djup 505 x bredd 420 x höjd 900 mm. Toppskivan är en bit vanlig köksbänkskiva av bok. Valfritt, man gör som man vill men spisved är ju oftast 35 cm lång så en bredd på ca 40 cm är ju lagom.

P1020134
Sedan skruvar du en 19 x 30 mm list i skåpets botten, ca 8o mm in från skåpets framkant. Det här är “gångjärnet”, pivotpunkten om du vill, som vedlådan ska tippa på.

P1020135
Bygg vedlådan. Botten och framsida är 16 mm plywood, sidorna och bakstycke 4 mm dito. Limma med 14 x 14 mm lister i hörnen.

P1020137
Skruva två lister under lådans botten. Listen i skåpets botten skall passa in mellan dessa för att bilda pivotpunkten.

P1020136
Närbild av listerna under lådan. Du kan behöva experimentera litet med listerna i skåpet och lådan, kanske flytta dem ett par gånger för att få rätt balans på lådan. Den ska ju tippa ut lätt när du drar i den och bli stående i öppet läge.
Betsa och lacka skapelsen, fyll den med ved och njut när du drar ut den fullastade lådan med ett finger och knuffar igen den med två. Ljudet är som när man stänger dörren på en Rolls Royce.

P1020138
Och nu har du säkert en stripa 4 mm plywood över och då bygger du en praktisk vedbärare på tio minuter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du kan konsten du, beundrare i Sverigelandet.........

Mässkalle

Fru Venus sa...

Nu blev jag med tummen mitt i handen ännu en gång påmind om varför jag har veden i en korg...

Anonym sa...

Urbra beskrivning! Ungefär en sådan fanns i mitt föräldrahem.
Nu har jag tyvärr ingen vedspis eller kamin att snickra vedlåda till...
Monica P

Tytti sa...

Är sidostyvket på lpdan snedkapat/rundad?
Har tänkt bygga denna vedlåda till em tvättkorg!

Tacksam för svar!!

/Tytti