KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

måndag, april 15, 2013

Back-kamera i Fia

Även om följande historia innehåller element som är mindre smickrande för bloggskrivarens rykte som lågspänningselektriker ska den berättas i hela sin nakna sanning.

Backkameraset inköptes på Jula i Arninge. Slumpa-bort-kampanj-pris 590 SEK.

Efter en flyktig blick på monteringsanvisningen påbörjades installationen. Under utrönande av kablarnas polaritet råkade en millisekunds kortslutning i kamerans ledningar döda apparaten.

@§€₩?!ñ¶¿##%=*^{}, och liknande kraftuttryck kom till en stunds användning. Ja, det var till och med så att svenska språkets ordförråd inte räckte till. Det blev till att använda några finska eder också. Dessa är som känt av kraftigare sort.

Till Clas Ohlson i Helsingfors efter nya grejer, 119€. Nu lyckades det bättre. Igår var det klart. Föremål osynliga i Fias backspeglar och svårbedömda avstånd till hinder bakom bilen är ett minne blott.

Enligt tillverkaren ska kameran monteras vid nummerskylten bak. Detta råd lydde jag inte. Jag monterade kameran så att den tittar ut genom fönstret i bakdörren. På brädan sitter kameran, tätt intill dörrens glas, riktad snett neråt.
 
Kameran syns här.
 
"Normal" vy bakåt.
 

På skärmen vid förarplatsen ser det ut så här. Avståndet från dragkroken till ett föremål som ligger exakt i bildskärmens nedre kant är 0,7 m. De svarta strecken tvärs över skärmen är bakrutans värmetrådar. Till ett föremål som ligger på det nedersta strecket är avståndet 1,5 m och till det översta strecket är det 16 m.

Bra, va?

Det som egentligen utlöste investering i ovannämnda utrustning var en gubbe som, osynlig i Fias backspeglar, stod bakom bilen när jag skulle backa ut från en parkeringsplats i Sverige. Inte ens hälften av de eder som kom ut ur den gubben finns med i SAOL.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var säkert en utvandrad Finländare, de e ju kända för sina kraftuttryck,,,

Mässkalle