KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

lördag, april 13, 2013

Med språksituationen

i republiken Finland eller Suomen tasavalta (uttalas soååmen och fyra korta a-ljud i tasavalta), förhåller det sig på följande sätt:

Finland är officiellt tvåspråkigt, med finska och svenska som nationalspråk. (Finska: ca. 90,0%, svenska: ca. 5,4%). Till ytan är Finland Europas åttonde största land och har en befolkning på ca. 5,4 miljoner invånare (år 2011). Befolkningstätheten är rätt låg och ligger på ca. 17,2 invånare per kvadratkilometer.

Observera Ålands status: "Enspråkigt svenskt självstyrande landskap".

 
Det här inlägget är tänkt mest som information till mina läsare i främmande länder och farvatten. För det är nämligen inte många som vet det här. Inte ens i Sverige.
 
Däremot är jag rätt säker på att min trogne läsare i Mountain View, Kalifornien vet detta. Besöker man en så fjärran belägen blogg dagligen så har man nog tagit reda på ett och annat om platsen.
 
Hey there, in Mountain View, California. Nice to have you as a loyal reader!

 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Även ända borta i Sverige så finns det folk som vet en del om Finland

Mässkalle

Kapten Haddock sa...

Ja, du ja, men inte många andra ...:-)

Pettas sa...

Du har så rätt Haddock, det är inte många som känner till autonomin och språket i vår närmaste omnejd. Också i Finland är okunskapen stor.
Vi får oförtrutet berätta och förklara:)
Ha en bra söndag!

Örn sa...

Värt att notera att Lojo är frivilligt tvåspråkigt.

Wikipedia skriver:
"De styrande i staden motiverar, bland annat, sitt ställningstagande med att den svenskspråkiga befolkningen har gamla anor i bygden och att tvåspråkigheten är en positiv faktor då man försöker locka nya invånare till staden."