KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, december 26, 2013

Annandagjulbetraktelse

Julen är för den äldre manliga befolkningen i hushållet en tid med relativt låg sysselsättningsgrad. Då hinner man tänka och då kan det bli så här:

Ungefär 2 200 000 000 människor i världen tillhör den kristna religionen. Flera av dom är välkända, typ Barack Obama, Charlie Chaplin, J F Kennedy, Nelson Mandela och några till. Andra är mindre kända, till exempel Sauli Niinistö, Britt Lundberg, Barbro Sundback, Rondell-Runar Karlsson och Veronica Thörnroos.

Resten har ingen hört talas om. Det är tillsammans med folk i den här viktiga gruppen jag brukar fira jul. Hyggliga människor som är snälla mot varandra, går till jobbet, betalar skatt, avlar barn, köper julklappar och ser till att samhället rullar, oberoende av vad Obama, Niinistö och Thörnroos ställer till med.

Folk firar jul i grupper om nio (förf. egen uppskattning). Det här betyder att i 244 444 444 hem sitter det 2,2 miljarder människor och firar födelsedagen till en faderlös snickare från Mellanöstern som ingen vet när han föddes, bara att det var för ungefär ett par tusen år sedan, lite drygt.

Det är bra. Julen är bra, bättre än midsommar, för då köps bara mat och brännvin, inga klappar (fast det blir nog snart nödvändigt att införa midsommarklappar förstås, för den ekonomiska tillväxtens skull).

Så som samhällsmaskineriet är konstruerat är julen nödvändig. Från många köpmän och pryltillverkare har vi hört att julhandeln gör att deras företag överhuvudtaget kan existera. Det kan man tro. Enligt siffrorna ovan behöver vi ju köpa 4,4 miljarder julklappar om vi räknar hårresande lågt med två klappar per pers.

Jag har funnits på jorden i 71 jular men jag har nog firat bara 66 för jag begrep knappast att vi firade Jesu födelsedag förrän jag fyllt sex.

Enligt den förväntade livslängden hos karlar i Finland har jag 4,94 jular kvar att hjälpa till med att upprätthålla växande BNP. Lite konstigt att tänka på men inget som oroar. Och min julgubbsuniform (jag brukar hjälpa Julgubben, nämligen), från Sparhallen kommer nog att hålla mina återstående fyra, fem jular.

Lite sorgligt är det att snart sagt ingen på Åland vet att tjockisen i släden med julklappssäcken heter Julgubben. Tomtar har man på loftet, och kanske i källaren, men han som kör renspannet under gnistrande stjärnhimmel över snövita landskap heter Julgubben. Det är förstås svenskarna, igen, som har missförstått allt och lurat er som är yngre att tro att den skäggige heter Tomten. Klart att det är Julgubben som är chef. Skulle han vara bara tomte vore nog risken stor att barn på oansenliga platser som Kökar, Å i Lofoten och Puerto de las Nieves blev utan julklappar. Att skicka ut en tomte med renspannet på julafton vore som att sätta mässkalle att navigera över Indiska Oceanen.

Fast med den språkutveckling vi har heter väl Julgubben snart Santa Klås både på Åland och i Sverige.

God fortsättning!

Bild: bonton.se >>

 

2 kommentarer:

Fru Venus sa...

Ha ha ha ha :-D
God fortsättning på er och hoppas vi ses snart! Kram

Kapten Haddock sa...

Kram tebaks. Gott nytt år!