KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, februari 17, 2016

Gott och blandat

Bilden ni ser här nedanför är sensationell. Egentligen tål de här två kattorna inte varandra. De bor på var sin våning i huset. Komfortradien är ca en meter. Om någon av kissorna överskrider komfortgränsen så ylar den andra och klipper till. När jag tog bilden blev kombinationen dator och mattefamn alltså oemotståndlig. Komfortzonen krympte vid tillfället till bara några centimeter men hon Bamsan, den gråa, är sunt skeptisk och vänder baken till. "Han, den där äcklige, får väl pallra på där bakom arslet på mej", verkar hon tänka.

Datorn spelar en viktig roll. Sitter man vid en dator, vilken som helst, jamar Måns och tvingar sig, med våld om nödvändigt, upp i famnen där han glatt spinnande helst vill ha kroppskontakt med musarmen.

Övrigt att förtälja är att flygfältet börjar det bli ordning på. Mariehamn Airport. Vi läste på facebook att ett nytt kafé vid namn 60 North därstädes är på gång. Vi beslöt att syna lokalerna och testa deras kaffe. Tyvärr var det stängt när vi kom men flygplatschefen själv, Tanja Sabel, visade oss runt och bjöd på kaffe. En stor förändring har skett. Inte en enda risskål eller trist asiatisk maträtt, som vi tröttnat på för länge sedan, så långt ögat kunde nå. Däremot en redig lång disk med stolar och eluttag för laddare till datorer, surfplattor, telefoner och gratis WiFi. Bra Wifi, vill jag mena. Jag testade. Utskänkningstillstånd för öl och vin – och Champagne! Påpekade Tanja Sabel. Tack Tanja, för kaffet och rundvisningen!


Utanför Kafè 60 North finns en terrass, utan tak, men med höga glasväggar. Flygplatschefen har planer. Terrassen ska möbleras och smyckas med gröna växter, typ tropisk trädgård. Hon har sett till att planen som landar parkeras mycket nära, och rakt nedanför terrassen. Det blir "planespotting" i tropisk trädgård. Bra tänkt, Tanja Sabel!

Fru Haddock och Tanja Sabel


På hemvägen svängde vi höger på haraldsbysidan nedanför Färjsundsbron för att hälsa på den flera hundra individer stora andflocken som satt på isen runt fraktskutorna och fiskebåtarna där. Långsamt köde jag så nära jag kunde. Änderna rörde inte en min, de bara fortsatte att gemytligt näbba med varandra. Vi hade skitiga bilfönster så jag klev ur för at få bra bilder. Det blev ett jävla liv. Änderna skrek som besatta och flög iväg eller sprang för livet, såg det ut som, utåt isen.

Jag blev ledsen. Har jag verkligen betett mig så illa mot djuren att de får panik när de får en skymt av mig men betraktar min bil som en ofarlig vän? "Lugna, vänta, jag har aldrig krökt en fjäder på era, eller på någon av era släktingars huvuden", ropade jag, men då blev de ännu räddare, lyfte och flög allihop. En kort stund var himlen så skymd av änder att Höga C och Uffe på Berget försvann ur sikte


Dåliga foton blev det fastän jag nästan skrämde livet ur flera hundra änder i min strävan att få dugliga bilder.


I morron ska vi testa det iranska köket i Godby.


Det kommer rapport ...

Skickat via BlogsySkickat via Blogsy

Tusen kilometer i timmen

över skärgårdshavet och under Ålands hav ska vi få åka med "järnvägen" som egentligen är ett stålrör, snackas det om i dagarna.

Visionerna hos Hyperloop Technologies är hisnande och jag hoppas att projektet blir av. Men jag gissar att det dröjer en halv människoålder innan bataljerna med markägarna är avklarade.

Ett tåg som det här kan ju inte stanna många gånger på vägen men en får hoppas att det går att lägga en hållplats i t.ex. Lappo för att hjälpa skärgårdsfärjorna. Lappo-Mariehamn på fem minuter. Redan den vetskapen borde ju nedgöra allt motstånd mot projektet. Men man vet ju hur folk är.

Bilden visar ett hyperlooptåg.

Skaffa er lite grundkunskap om Hyperloop, uttänkt av han Paypal– och Tesla–gubben, ni vet, Elon Musk, genom att studera vad som döljer sig bakom nedanfinnandes länkar. Längst ner finns en youtube–film.

http://gamla.hbl.fi/nyheter/2015-11-23/779559/vision-tag-finland-aland-sverige

http://www.popsci.com/construction-on-hyperloop-test-track-to-start-soon-in-california

http://www.bbc.com/news/technology-35361093

http://youtu.be/7A7GsAPR3J0

TISDAG, FEBRUARI 16, 2016

Måns, massören

Jag har lärt Måns att han inte får sätta klorna i låren på folk när han knåd-trampar. I flera månader har vi hållit på och övat. Varje gång han har kört klorna i mina lår har jag tagit hans tassar i handen, ruskat tassen och sagt med sträng röst att han inte får ha klorna ute när han trampar. Och siddu, idag har han knådat mina lår och mage två gånger utan att den minsta lilla klo har sargat mitt skinn.
En intelligent liten gentleman är han, Måns fast han har stora vassa klor.

Testblogg med blogger

Testar bloggen med Samsung Galaxy och Blogger-appen

Väldigt tidiga sommargäster

Våra svanar landade bredvid husbåtn idag. Dom väntar nog på våren


Simons katt

Titta på en rolig katt:

https://youtu.be/Tuf61OjvoPQ

MÅNDAG, FEBRUARI 15, 2016

En vanlig morgon

Vaknar av att blåsan pockar på tömning. Går ut i badrummet och sätter mig på muggen. Frassen Måns kommer tassande, sätter sig respektfullt på en meters avstånd. Om jag inte hade skvalat hade han strukit sig mot mina ben men Måns är en gentleman, han stör inte en som sitter och pissar.

Jag klättrar upp en våning för att laga kaffe. Måns flyter förbi mig i trappan. Han kan inte gå i trappor, den katten. Det är fullt språng, både upp och ner.Slänger några skedar kattmat i hans skål. Han jamar lyckligt och börjar äta. Jag kastar ett öga på termometern. Minus åtta ute, nitton komma fem inne. Kaffebryggaren frustar på bänken. Jag gör eld i spisen. Kattan Bamsan reser sig från sin lilla matta bredvid vedlådan, stretchar omsorgsfullt, slickar sig några tag på frambenen, tassar fram till Måns' matskål och börjar smaska i sig av det lilla han lämnat. Jag öser några skedar i hennes egen skål. Hon grymtar tacksamt. Bamsan har hittat på ett eget läte som betyder mat: ett lågt morrande grymt. Som en liten gris.

Jag sjunker ner i soffan med en mugg nybryggt kaffe i näven. Funderar på dagens behagliga pensum i snickarboden. Färdigställa tjugo båtar. Jag håller nämligen på med tillverkning av små minne-från-Åland segelbåtar. De ska finnas till salu i gästhamnar och hantverksbodar till sommaren. Måste ha några hundra båtar klara till turistsäsongen. Fyra timmar om dagen i snickarverkstan.

Bamsan har ätit klart. Tassar till dörren och vill ut. Kattorna har en egen lucka i dörren i nedre våningen där de kan gå ut och in som de behagar men de är för lata för att använda kattluckan när en av deras människor finns på övre våningen. Då sätter de sig framför en av ytterdörrarna och kräver att bli utsläppta.

Måns
Bamsan

Produkter från båtbyggarverkstan

Inga kommentarer: