KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

tisdag, mars 01, 2016

Spökar det på slottet?

Jag kopierade några stycken text från webbsidan

http://www.kastelholm.ax/historia/

"Kastelholms slott har en lång och brokig historia. Ursprungligen handlade det om en försvarsborg – Ålands enda medeltida borg – som började byggas i slutet av 1300-talet. Exakt när vet man inte med säkerhet, men den omnämns första gången 1388. Platsen var då en liten holme, men genom landhöjningen finns numera vatten bara på två av slottets sidor. På den tiden var Åland ett självständigt förvaltningsområde med Kastelholm som centrum"...

.. "dramatiska händelser – både belägringar och bränder. På grund av det strategiska läget drogs slottet bl a in i olika politiska konflikter, som Engelbrektsupproret 1434. Vid ett annat tillfälle, 1507, överrumplade och intog den fruktade kaparkaptenen Sören Norby slottet med sin flotta.

Slottet blev säte för kronans förläningshavare och fogdar. Under Gustav Vasas tid övergick Kastelholm till att bli ett kungligt jaktslott. Kungen som var personligt intresserad av Åland lät utvidga slottet och den närbelägna kungsgården. Under några månader på vårvintern 1556 vistades han också på slottet, tillsammans med sin familj.

Erik XIV fängslad

Samma år fick sonen Johan Finland och Åland som hertigdöme. Hertig Johan vistades på slottet under åren 1557, 1559 och 1561, och lät även hålla sin bror Erik XIV med hustrun Karin Månsdotter fängslade där hösten 1571. Ett litet rum på Kuretornets tredje rum har av tradition utpekats som Kung Eriks fångrum. 1500-talet var sammantaget slottets mest händelserika århundrade.

Fram till 1634 var Kastelholm Ålands administrativa centrum och slottet byggdes om och ut i flera omgångar. Åren 1616 och 1622 besökte den svenske kungen Gustav II Adolf slottet. Den siste ståthållaren på slottet, Stellan Otto Mörner, försökte efter en brand 1619 att bygga upp slottet till en mer representativ anläggning. Men så småningom förlorade slottet helt sin betydelse".

Ni ser, stenhögen i Kastelholm har en spännande historia.

Nu är frågan: Vem tände eld i spisen på slottet igår? Var det Karin Månsdotter, Erik fjorton eller rentav landsfadern Gustav Vasa själv?

Vad vi vet så finns det ingen fungerande vedspis på slottet så något spöke har förmodligen ett finger med i den här bilden.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Björklund som utökat smakbyn och kokar ärtsoppa?