KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, juni 21, 2017

Öl

Det skandinaviska ordet öl fungerar antagligen dåligt som bloggrubrik. Google kan ju tro att det är något helt annat. Bättre vore väl cerveza, beer, bier eller olutta som betyder just öl och icke kan associera till något man häller i salladen eller bilmotorn.

Nåja, öl är intressant och på modet. Små bryggerier växer upp och förökas som jästsvampar i vörten och skaror av hemmabryggare framställer öl vilket i många fall är bättre än det menlösa fluidum som konsumtionsladorna säljer i aluminiumburkar.

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%96l

 

Jag duck-duck-go'ade öl på internet och fann intressanta saker:

(För att ducka undan Googles förargliga insamlande av statistik är Duck Duck Go den sökmotor jag använder numera).

Onödig information om öl

"Man började brygga öl i England ca 250 år f.Kr. Ljung användes för att framställa drycken då man trodde den hade hallucinogena effekter.

Finländarna dricker ungefär 80 liter öl per capita per år.

I Tjeckien dricks 160 liter, i Tyskland 128, i Irland 126 och i Danmark cirka 100 liter. Svenskarna klarar sig inte lika bra i det här.

Termen ”smekmånad” (på engelska "honeymoon" - honungsmånad) går 4000 år tillbaka, till Babylonien. Brudens fars skyldighet var att under en månad efter bröllopet hålla brudgummen med så mycket honungsöl han orkade dricka.

Tumkänsla är ett bekant ord för många. Vad har fingertoppskänsla att göra med öl? Jo, före termometern uppfanns mätte bryggerimästarna vörtens temperatur genom att doppa tummen i den. Även om tumkänsla inte anses som ett exakt mått i allmänhet, är det ett i ölbryggning.

Ölets historia är minst lika gammal som skrivkonsten. Det äldsta hittade skriftliga materialet är ett recept på öl."

"Onödig information om öl" har jag knyckt från:

http://www.kotiviini.fi/se/index.php

Det här är ett gott öl, starkt och svart som synden:https://www.ratebeer.com/beer/stallhagen-baltic-porter/137569/

 

I norden har vi hittat på ord för "honeymoon" vilka visar att här behövde brudgummen inte vara full på öl en hel månad. Vi har sympatiska termer som: smekmånad (sv), hvedebrødsdage (dk), vetebrødsdager (no), kuherruskuukausi (fi) och brúðkaupsferð (is).

Min tro är att av alla drycker och livsmedel folk har hittat på att framställa av naturens växter och bakterier är öl en av de mest sympatiska.

 

Inga kommentarer: