KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

onsdag, mars 14, 2018

Havsörnen Junnu vistades ett par dagar i vår närhet.

Havsörnen Junnu, äventyraren, har siktats i Eckerö läser jag på facebook. Det väcker till liv minnen från de trevliga åren 2009-10 då denna blogg följde Junnu och hans syskon på deras ungdoms färder. Det var goda tider, Junnu och bloggskrivaren var starka och friska och den tekniska utrustningen fungerde väl. Nu har Junnus sändare slutat fungera och han är svår att följa. Jag ämnar nu åter publicera de 4-5 inlägg jag skrev om Junnu och hans syskon och kusiner. Här följer den första som jag skrev för ganska jämnt åtta är sedan:"Bofinkar i mesangaffeln, det måste ha varit Junnu vi såg sväva över Slottsundet i fredags förra veckan", sa Haddock igår då han läste Nya Åland.

Vem är Junnu?

Naturhistoriska centralmuseet i Finland har inlett en unik undersökning om hur havsörnar rör sig genom att på fyra unga örnar hänga GPS-sändare. Den första örnen, Junnu, gav sig iväg från födelseorten Replot den 8 augusti. Vi vet att han landade på Holmmossen i Sund på Åland och mellan den 2 och 4 oktober vistades han 5 km nordost om Saltviks kyrka. Sedan flög han över Ålands hav och just nu ikväll befinner han sig 34 km sydsydost om Gävle. Junnus färd kan följas på http://www.fmnh.helsinki.fi/svenska/zoologi/havsornar/

Utdrag från örnprojektets webbsida:
1.10
Pejlsignalerna klockan 6 och 7 kom ännu från övernattningsområdet (P80–P81). Klockan 8 hade Junnu förflyttat sig ett par kilometer mot sydväst, men befann sig enligt pejlsignalen inte i luften (P83). Efter det fortsatte Junnu målmedvetet mot sydväst förbi sjön Kivijärvi i Virmo (P83), Ruola i Gustavs (P84), Stora Slädaskär i Iniö (P85) och över Skiftet till den åländska skärgården. Där passerade Junnu över Björkö i Kumlinge (P86), via Enklinge (P87) till Holmmossan i Sund (P88) för att sedan stanna för övernattning i ett område 5 km nordost om Saltviks kyrka (P89–91). Mellan klockan 9 och 14 avverkades 110 km på fem timmar, således med en medelhastighet om ”endast” 22 km/h.

Junnus rutt från Replot.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag ger mig 17 på att Junnu flyfer upp till Umeå. Var stationerad där länge på en anläggning och vi hade besök av havsörnar varja dag.. Jag hade t.o.m en halvtam Berguv som kom varje vår, ordnade ett rede och födde upp 2st..