KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, mars 04, 2018

LångseglarkäkOm ni läste min senaste bloggpost så minns ni att jag skrev att Sven Yrvind berättar att han lever mest på sardiner och müsli när han i månader, ibland år, ligger i sin lilla tvättmaskinstrumma till båt.


 Det för oss osökt till frågan: Vad äter dom, killarna och tjejerna i Volvo Ocean Race och de ensamseglande hårdingarna i Vendèe Globe? Tja först och främst har dom ett problem som många av oss sockerslaskande, bullätande och läskpimplande tjockisar skulle finna angenämt: Det gäller att inte gå ner i vikt. Därför måste man äta ordentligt. Provianten får heller inte väga för mycket då överflödig vikt ombord sinkar farten. Så man kör med frystorkat. På det viset behöver man endast en gaslåga för att koka upp vatten för att hälla i påsarna  med fystorkat matpulver. Choklad och nötter verkar vara populära snacks på  de hårda färderna över oceanerna. VOR-besättningarna har kallats världens tuffaste idrottsmän. De måste vara fysiskt på topp och psykiskt skärpta. I ensamseglartävlingar som Vendée Globe käkar seglarna väl liknande mat, fast där lär det variera mycket. Jag läser att många anlitar dietister för att komponera en diet som passar men även där är det mycket frystorkat  i proviantfacken. Astronauterna som vistas i månadtal i rymden. käkar ungefär likadant, har jag förstått.


1 kommentar:

Pettas-Karin sa...

Tur att vi skriver 2018. Ingen behöver få skörbjugg och liknande sjukdomar längre. Vilka fighters de är, ensamseglarna!