KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, mars 15, 2018

Örnen Junnus flygfärder i repris

Reprisen om havsörnen Junnu fortsätter. Så här skrev jag julen 2010.

Så här i juletider går tankarna till örnen Junnu och hans syster Meri samt kusinerna Ivar och Tuuli.

Havsörn

De läsare som har hängt med i några år vet att denna blogg följer med hur örnarna Junnu, Meri, Ivar och Tuuli rör sig i Finland och Skandinavien.
Den invigde minns också att de här fyra örnarna, när de var ungar våren 2009,  ringmärktes av finska Naturhistoriska Centralmuséets havsörnsgrupp med professor Pertti Saurola i spetsen och utrustades med soldrivna satellitsändare.

Sommaren 2010 fick ännu en örnflicka, Hilkka, satellitsändare. Hon är född på Högsåra.

Sändarna, som väger bara 100 gram, har fungerat utmärkt väl och man har kunnat följa örnarnas strövtåg (flygtåg?) i geografin.

Tidigare har vi konstaterat att Junnu är den örn som har flugit längst. Vi kallade  honom ju tidigare örnarnas Roald Amundsen, upptäckaren.

Nedanfinnandes kartor visar hur Junnu har rört sig sedan han föddes.

Junnu 1
I barndomshemmet på Replot vistades Junnu sommaren 2009.

Junnu höst 2009
Hösten 2009 flög Junnu över Åland ner till Bohuslän. Han firade julen   –09 vid Mellerud i Västra Götaland.

Junnu vår 2010
Våren 2010 flög Junnu runt Bottenviken till gamla hemtrakter.

Junnu sommar 2010
Sommaren 2010 for Junnu till Norge.

Junnu höst 2010

Hösten 2010 styrde Junnu igen mot sydväst. Julen firar han i närheten av Strömstad.
Junnus syster Meri har vistats mycket på Åland men hösten 2009 flög hon ända ner till Kalmar och sommaren 2010 var hon uppe i finska Lappland, ända vid gränsen mot Norge. Hon torde fira jul någonstans i södra Sverige.

Ivar och Tuuli är inte särskilt äventyrliga av sig. De har vistats mest på Åland och längs finska västkusten. Senast man hört av Ivar, den 5 december, fanns han i Föglö. Troligtvis firar han jul på Åland. Tuuli pejlades senast den 12. december. Då befann hon sig i skogarna utanför Reso. (Nära Åbo.) Sannolikt firar också hon julen i sydvästra skärgården.


Nykomlingen Hilkka är en rolig en. Från Högsåra, där hon föddes stack hon tvärs över Finska viken till estniska skärgården. Hon firar sannolikt jul på Ösel.

1 kommentar:

Pettas-Karin sa...

Härlig läsning!