KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

fredag, mars 09, 2018

Världens bästa föda


Eftersom jag osökt kom in på forskning om vad folk med ansträngande jobb äter när jag skrev om långseglarnas och astronuternas mat ramlade jag  in på Pemmican, världens bästa snabbmat. Jag har skrivit flera inlägg om pemmican förut och tillochmed gjort egen sådan. Det finns recept på vegetarisk pemmican vars näringsvärde är nästan lika bra som kött-pemmican.

http://ole-bloggboken.blogspot.com/2007/10/vrldens-bsta-fda.html

http://ole-bloggboken.blogspot.com/2007/11/pemmican-igen.html

Jag citerar ett stycke som jag skrev för flera år sedan:
I boken om difteriserum-racet till Nome  beskrivs hur hundar och män outtröttligt travade på, ibland femton timmar i ett sträck. Sedan tog man fyra timmars paus och fortsatte kanske lika många timmar till. Ingen eld tändes. Ingen matlagning förekom. Vad åt de? Hur i helsike kunde de skaffa sig de omåttliga mängder energi som gick åt under femton timmars lunk i femtio graders kyla?
Svaret är pemmican. Både hundar och män åt pemmican.
Så här säger förespråkarna på Internet: "Pemmican måste nog vara världens bästa snabbmat. Den består av rent protein, fett och kolhydrater i pefekt balans. Den ger kroppen fullvärdig näring genom att man med jämna mellanrum, från anorak-fickan, stoppar i sig en bit, inte större än en tändsticksask. Det är enkelt, lätt att föra med sig, hållbart och smakar gott. Det höga näringsvärdet gör att man aldrig känner sig hungrig. Blodsockret hålls på en jämn nivå.

Lägger upp ett par filmer här nedanför, gansk långa, och som erfaren bloggskrivare så vet jag att få av er orkar titta till slut. Men försök iallafall. Difteriserumstafetten är ett gripande stycke historia om starka män och deras hundar.

5 kommentarer:

Pettas-Karin sa...

Det låter verkligen som ett bra alternativ när man är ute på långvandring, vilket händer nu o då. Förmodar att det går bra att använda lammkött också.

Kapten Haddock sa...

Åh, äntligen en reaktion. Tack Karin! Här har jag satsat mycket på kostinfarmation i flera år men ingen reagerar på vad kufen skriver om. Det går säkert bra med lammkött. Jag gjorde en version med gravad lax som jag torkade. Animalprotein bör det väl vara i fast jag gjorde också en rent vegetarisk version och med litet honung som smakhöjare och den blev god och så åt jag torkade lax”chips” vid sidan om för att få i mej djurproteinet.

Pettas-Karin sa...

Jag ska absolut testa att göra "bars" av det här slaget. Istället för att släpa med sig större matsäck, måste ju det här verkligen vara optimalt.

Kapten Haddock sa...

Suveränt! Fram för pemmican bars. Bort med munkar och bullar (fast det gillar väl inte bagare-Karin!)!

Pettas-Karin sa...

Mångfald o frihet att välja, så får det bli!
Kunden bestämmer! :)