KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

söndag, april 22, 2018

Sopor på stranden

När man har tittat på nedanfinnandes filmklipp är det så man skäms för att vi inte gör någonting åt våra stränder. Vi har nämligen under årens lopp plockat skräp några gånger och hittat upp till 100 plastföremål på en strandsträcka av 30 m på Fastersbyöjen.
Dock inte enbart plast. Det finns oändliga mängder glasflaskor och aluminiumburkar i våra stränder också, samt styrox, kubikmetervis med styrox. Allt det där blir väl till mikroplast, eller vad det heter, och hamnar i Lumparns vatten till slut. En halvfull flaska jaloviina hittade vi en gång men det ädla destillatet var kontaminerat av sjövatten genom mikroskopiska läckor i korken. Där ser man - den enda gången vi (jag) kunde kunnat få nån glädje av strandskräpet ...
2 kommentarer:

Pettas sa...

Ja, vad sysslar vi människor med egentligen? Ibland känns det hopplösare än hopplöst att ta vara på både sina egna och andras sopor men man får ju inte ge upp. Jag plockar i skogen bakom oss. Gamla soptippar tittar upp i sektioner när tjälen lyfter upp dem i ljuset. Jag måste ju hjälpa framtidens arkeologer lite grann så de inte blir överarbetade. En fin söndag önskas er båda från oss båda!

Kapten Haddock sa...

Bra så, Karin! Fast inte är det bra, nej, med våra sopor, men jag ser gott hopp för oceanerna och brackvattenvikarna, typ Östersjön, för det finns människor som engagerar sig, och dom är alla unga. Dom ska vi hjälpa! Bland många andra ynglingar funderar jag på att starta en (enmans)-rörelse": "Krig mot sopor i franska liljans fjärdar". Franska liljan var ju den benämning Valdemar Nyman myntade på de tre fjärdarna som skär in i bygderna norr om Lumparn. Jag tycker mig skönja att de här sunden är mest utsatta för flytande skräp, eftersom de förhärskande vindarna under skräpsäsongen, sommarhalvåret, kommer från det sydliga hållet. Fast vete fan om inte vintern också är skräpsäsong numera, med alla skoter- och skriskoåkare som far som vettvillingar på isen.