KOMMENTERA! Det går bra att kommentera direkt under inläggen. Lättast är dock att kommentera på facebook. sök "Kapten Haddock" på facebook

torsdag, maj 03, 2018

Yrvind lever inte för att äta, han äter för att leva.

"– Det är väl 50 procents chans att klara det här äventyret. Men hellre att det går åt pipan under resan än att behöva sitta på ett hem och må dåligt,".   Sven Yrvind i TV4

Sven Yrvind kommer sannolikt att fylla 80 innan han når  målet för sin kommande seglats till hemortens antipod, den plats på jordklotet som ligger allra längst från hans lya i Västervik. I ett år, kanske mer, ska han driva med vindarna  till Nya Zeeland.  Dunedin heter hamnstaden som ligger närmast antipoden och dit styr Yrvind. Längre bort hemifrån går det inte att komma, har Yrvind räknat ut. Under de 300-400 dagar seglatsen kommer att ta ska han leva på  sardiner  müsli och rågbröd. Ingenting nytt för Yrvind, han har plaskat omkring på världshaven i badkarsliknande båtar en stor del av sitt liv och käkat ungefär samma kost, har jag för mig.


http://www.livetombord.se/artiklar/artiklar/20140805/tv-det-harSå här äter Sven Yrvind

Yrvind  förbereder sig alltid väl inför sina sjöresor. Den här gången har han låtit dra ut tänderna för att inte få tandvärk på färden.

Allmänbildning: Vår antipod är den plats på jordklotet  där vi går "motfötters" med folk men med ca 12770 km jordklot mellan våra och deras fötter. För oss ålänningar ligger den platsen i havet sydost om Nya Zeeland, ungefär mitt emellan Nya Zeeland och Antarktis, så vi får tänka oss att vi ser vita valbukar när vi tittar ner i antipoden. 
"Gräv en tillräckligt djup brunn så hamnar  du i Kina", som det brukar sägas, är alltså inte sant. 

2 kommentarer:

Pettas sa...

Yrvind måste ha rätt mycket sardiner med sig ombord. Musli i otroliga mängder men om han inte ska gå i land någonstans så måste det ju bli så. De visade hans fartyg på tv-n och visst undrar man hur det ska sluta. Man får önska honom all lycka på färden, förliga vindar och bra väder.

Kapten Haddock sa...

Oj, Pettas, du läste och kommenterade ett inlägg som inte var färdigt och som jag publicerade av misstag, nå, nu har jag redigerat.

Jag läste att Yrvind äter: 170 gram müsli, två skivor grovt rågbröd och en burk sardiner om dagen, ca 2000 kalorier blir det och det klarar sig en 80-årig gubbe bra på, menar Yrvind.